Studenţii înmatriculaţi la programe de studii de licență și masterat din domeniile sociale şi umaniste (precum Relaţii Internaţionale şi Studii Europene – în Română sau Engleză, Studii de Securitate, Științe politice, Jurnalism, Dezvoltare Regională şi Comunicare Instituţională în Uniunea Europeană, Evaluarea Politicilor şi a Programelor Publice Europene, European Studies, Politici Publice Europene şi altele), vor beneficia în această toamnă de obursă de 800 de Ron prin proiectul ACCES, cod POSDRU/189/2.1/G/156839, finanțat prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 - 2013, Axa prioritară 2 „Corelareaînvățării pe tot parcursul vieții cu piața muncii”, Domeniul major de intervenție 2.1. „Tranziția de lașcoală la viața activă”, în cadrul căruia vor desfășura stagii de practică la diferiți angajatori locali.
Universitatea din Oradea implementează în perioada 11 august – 31 decembrie 2015 proiectul „ACCES” (cod POSDRU/189/2.1/G/156839, finanțat prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013, Axa prioritară 2 „Corelarea învățăriipe tot parcursul vieții cu piața muncii”, Domeniul major de intervenție 2.1. „Tranziția de la școală laviața activă”, în cadrul căruia vor desfășura stagii de practică la diferiți angajatori locali), prin care 160 de studenți de la programele de licență și masterat vor beneficia de:
- stagiu de pregătire practică la diferiți angajatori locali (stagiul de pregătire practică presupune efectuarea a 4 ore de activităţi pe zi, desfăşurate la sediile angajatorilor selectaţi, pentru un număr de 20 de zile, distribuite inegal pe perioada de derulare a proiectului),
- subvenţie de 800 de lei,
- servicii de orientare și consiliere profesională,
- training-uri pentru îmbunătățirea capacității de autoprezentare,
Proiectul ACCES, finanțat prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea resurselor Umane 2007 – 2013, are ca obiectiv principal îmbunătățirea capacității de inserție pe piața muncii a studenților RISE. Efectele asupra grupului țintă vor fi pozitive multiple și integrate într-un set de activități care vizează: creșterea nivelului și capacității acestora de ocupare a unui loc de muncă, îmbogățirea cunoștințelor și competențelor profesionale, îmbunătățirea capacității de autoprezentare, conștientizarea învățării și acumulării profesionale pe tot parcursul vieții.
Stagiile de practică reprezintă o șansă reală de însușire, prin învățare directă, a abilităților profesionale și oferă studenților oportunități legate de posibilitatea descoperirii și gestionării potențialului inovativ, prin aplicarea cunoștințelor teoretice dobândite in cadrul cursurilor la situații concrete. Pe lângă aceste avantaje, practica oferă și posibilitatea obținerii unui loc de muncă permanent, după încheierea studiilor. Pe de altă parte, angajatorii au ocazia de a atrage ulterior, ca salariați, tinerii care au participat la astfel de stagii, sprijinindu-i să se perfecționeze și să dobândească abilități profesionale noi. Pregătirea studenților pentru inserția pe piața forței de muncă este completată cu seminarii și workshop-uri în care aceștia vor acumula cunoștințe legate de redactarea unui Curriculum Vitae, a unei scrisori de intenție sau de modul in care trebuie să se prezinte la un interviu cu un potențial angajator. Nu în ultimul rând, specialiștii implicați în proiect vor pune la dispoziția viitorilor absolvenți servicii de tip “self-service” (baterii de teste pentru consiliere profesională ce pot fi accesate de pe diverse dispozitive mobile) și instrumente de informare adecvată asupra posibilităților de dezvoltare în conformitate cu cerințele actuale de forță de muncă.
Pe termen lung, implementarea proiectului va dezvolta activități de ocupare cu caracter activ, preventiv, inovativ și flexibil, care vor conduce la obținerea unei rate cât mai mare de ocupare, la o creștere a capacității de angajare și a șanselor de integrare pe piața muncii a studenților orădeni.